Er din hund deprimeret?

Vores firbenede venner er for det meste en enorm kilde til livsglæde, og en af de bedste former for medicin mod ensomhed og angst. På mange mennesker virker hunde som en form for antidepressiv, der er med til at gøre livet udholdeligt for rigtig mange danskere landet over. En undersøgelse af livskvaliteten hos danskere, viser at hele 70% af kæledyrsejere, oplever en forøget livsglæde som følge af deres kæledyr.

Men i følge mange dyrlæger kan vores hunde desværre selv komme til at lide af depressioner, angst eller stress som følge af mistrivsel. Hunde er ikke bare tomme skaller der reagere på tilfældige stimulanser i hjernen. Hunde er komplekse levende væsner, med følelser, akkurat ligesom os mennesker. De oplever savn, lykke,  frygt og vrede. Som resultat heraf, kan de ifølge dyrlæger, ligesom os mennesker, desværre også ende ud i en depression. En depression vil ofte betyde at din hund ikke vil oplever den samme form for stimuli i hjernen, under aktiviteter der normalt ville skabe glæde og entusiasme, som ved fodring, leg eller gåture.

Hvorfor bliver dyr deprimeret?

En af de hyppigste grunde til at, især hunde, men også katte, bliver deprimeret af isolation. Hunde er enormt sociale væsner, og at have en hund indespærret helt alene i hjemmet, i 8-10 timer om dagen grundet arbejde kan have alvorlige psykiske konsekvenser ifølge flere dyrlæger. Akkurat, som det kan have psykiske konsekvenser for et menneske, at være ufrivilligt indespærret i isolation, i størstedelen af ens hverdag. Ifølge mange dyrlæger er det derfor enormt vigtigt, at man sørger for at skabe sunde rammer for ens kæledyr, specielt hvis de ikke har andre dyrevenner de kan bruge tiden sammen med. For de fleste hunde er det en god ide, at finde en hundebørnehave, hundepension eller et andet sted, hvor hunde kan blive passet, og have en social omgang med andre dyr og mennesker, i de timer hvor deres ejer typisk vil være på arbejde eller i skole.

Og ja, det koster naturligvis en del penge, men med den livskvalitet vores kæledyr tilskriver os, skylder vi dem så ikke at investere i deres mentale helbred?